مرمت بزرگترين کاروانسراي بين‌راهي قزوين

به گزارش ميراث‌آريا(chtn)، به نقل از روابط عمومي اداره‌کل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان قزوين؛ «اسدالله بيرانوند» مديرکل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان قزوين با اعلام اين خبر افزود: در مسير کاروان روي قزوين- اصفهان، 48 کيلومتري جاده بوئين زهرا- ساوه کاروانسراي بزرگ هجيب قرار دارد که جزء کاملترين و بهترين کاروانسراهاي ايران به شمار مي‌رود و هم‌ اکنون نيز در دست مرمتگران قزويني قرار دارد.

«بيرانوند» با اشاره به مرمت اين بنا گفت: کاروانسراي هجيب با مساحت 5 هزار و 850 متر مربع و 4 هزار متر مربع زير بنا داراي 36 حجره يکي از کاروانسراهاي وسيع و بي‌نظير کشور است که مرمت آن از سال 85 آغاز شده و هم اکنون نيز ادامه دارد.

او همچنين افزود: مرمت اين بناي عظيم در مراحل مختلف صورت گرفته و برج‌ها، سر در، ضلع شمال غربي، ضلع جنوبي آن مرمت‌شده و در حال حاضز نيز ضلع شرقي آن در دست مرمت است که مراحل آواربرداري، مرمت‌بام، اجراي مجدد قسمت‌هاي فروريخته ايوان شرقي، اجراي طاقچه‌ها، مرمت کف ايوانچه‌ها از برنامه‌هاي مرمتي اين بنا در ضلع‌شرقي بوده که اميدواريم تا پايان سال به نتايج مطلوبي رسيده و بتوانيم مرمت اين قسمت از بناي با شکوه صفوي را به اتمام برسانيم.


«بيرانوند» اعتبار مصوب براي اين طرح را سي ميليون تومان عنوان‌کرد و گفت: از زمان اجراي پروژه مرمت کاروانسراي هجيب هر سال مبلغي به اين مجموعه اختصاص يافته و براي سال 89 که مرمت اين مجموعه آغاز شد اعتباري بالغ بر 300 ميليارد ريال در نظر گرفته شد که اين روند تا کامل‌شدن کل بنا ادامه خواهدداشت.


خاطرنشان مي‌شود؛ کاروانسراي هجيب به گزارش شاردن توسط زينب بيگم – مادر شاه عباس اول – با هزينه‌اي معادل چهار هزار تومان ساخته شده و با بناهاي الحاقي‌اش از جمله دو باغ، دو آب انبار، يک گرمابه و يک جويبار بهترين کاروانسراي ايران به شمار مي‌آمده است.

پلان کاروانسرا به صورت مربع بوده که در تقاطع بيروني چهار ضلع آن برج‌هاي مدوري از سنگ و آجر بر آورده‌اند که ارتفاع آنها نيم‌متر از سطح رخبام بالاتر است .سر در رفيع و با شکوه ورودي در ضلع غربي قرار دارد که طرفين آن را دو طبقه ساخته و با طاقنماهاي جناغي تزيين کرده‌اند.
هشتي ورودي که داراي فضايي وسيع است با سقف گنبدي بزرگي پوشش يافته و از تزيينات کاربندي در دور تا دور پايه قوس گنبد آجري برخوردار است. در دو سوي هشتي اتاق‌هايي براي نگهبانان در نظر گرفته‌اند که با راه پله‌اي به پشت‌بام راه مي‌يابند. حياط کاروانسرا که به ابعاد تقريبي 40 در 43 متر گسترده داراي چهار ايوان است که طاقنماهايي به ارتفاع 6 متر دارد و پشت آنها اتاق‌هاي بنا قرار گرفته که مساحتشان از 9 تا 5/13 مترمربع متفاوت است. در مرکز حياط بنايي آجري به شکل هشت ضلعي ساخته‌اند که از دو چهار طاقي متصل به هم با قوس جناغي باز تشکيل شده و گنبدي عرقچيني با آجرکاري زيبا دارد .

اين بنا علاوه بر سرداب، کاربري‌هايي همچون رختشويخانه و … داشته است . در تمامي بناي کاروانسرا، پايه آن را بر سنگ قرار داده و بقيه‌اش را با آجر بالا برده‌اند.

پشت اتاق‌ها و در چهارسوي کاروانسرا، راهرويي سراسري با طاقنماهايي عميق به شکل طاق تويزه ساخته‌اند که در طرفين داراي سکوهايي در ارتفاع تقريبي يک متر از کف است و به منظور بارانداز از آن استفاده مي‌شده و توسط اتاق‌هاي ميانجي به حياط راه داشته است. از ويژگي‌هاي اين کاروانسرا مي‌توان از حمام و آب انبار و باغ‌هاي آن که براي تامين هزينه‌هاي نگهداري کاروانسرا وقف شده بود، ارتفاع بسيار کم در گاه‌هاي ورودي حجره‌ها – که به منظور ايمن‌داشتن مسافران از سرما و گرماي کويري و گردبادها و توفان‌هاي نفس‌گير منطقه طراحي‌شده و 16 طاقنما در قسمت بيروني ضلع جنوبي براي داد و ستد بازرگانان و استقرار نعلبندان، پالاندوزان و فروشندگان ساز و برگ چهار پايان نام برد.
/104










انتهای پیام/

کد خبر 1390050924